2016. január 19., kedd

Infók a Móra honlapon

Másodlagos információkról a Móránál:
  • Nyitó oldali banneren szerepel a Friss hírek rovat, ami tényleg ropog. Például a Mesés számok, számos mesék c. novemberben megjelent mesekönyv-foglalkoztató kapcsán volt egy interjú a szerkesztővel az egyik tv csatornán, aznap felkerült a link az oldalra.
  • Érzelemnyilvánításra, megosztásra azonnal van lehetőség: a cikk elején twittelhető, lájkolható a bejegyzés, a végén kommentelhető és ami még rendkívül szimpatikus, hogy nem kell az oldal tetejére vagy aljára ugranom, hogy megoszthassam az olvasottakat, mert görgetősávnál fixesítve van facebook, google+, twitter, youtube és még a hírlevél ikon is.
  • Nyereményjátékokat hirdetnek, a programokról a médiatárban vannak feltöltve fotók
Plusz elsődleges információk a Móránál
  • Sokkal tagoltabb az oldaluk, mint a már felsorolt egyes csoportban levő kiadóknál: korosztály szerint csoportosítják a könyveket, de ezeken belül is megkülönböztetnek műfaji kategóriákat, ezzel segítve a böngészőt a tájékozódásban. 
(Amikor még könyvesboltban dolgoztam, sokan jöttek, pláne karácsony előtt úgy hozzánk, hogy az unoka x éve, fiú, milyen könyvet tudnák ajánlani - meg kell jegyezni, hogy szerencsére rájöttek a kiadók is, hogy a könyveken is érdemes feltüntetni az életkori besorolást; a furcsa az, hogy míg a Manó könyvek élen járt a print könyveken való életkori besorolás feltüntetésében, addig a honlapon megmaradtak a tartalmi(!) kategóriák, illetve sorozatok szerint csoportosításnál.) 
  • Természetesen mivel nagy és patinás kiadóról beszélünk, így vannak idegennyelvű könyvei és hangoskönyvei is, ez is megjelenik külön menüsorban. De ami újdonságnak számít, az a Bookr Mesetablet és a gyerekkönyvek e-book változatai. Ugyan elsődleges infóként jelenik meg, mindenképpen nyitás, pláne ha gyerekkönyvekről vagyis pontosítva gyerek multimédiás dolgokról van szó, és persze magyar találmány!
  • Pozitívum volt még, hogy a grafikusokról, illusztrátorokról külön megemlékeznek, pedig eléggé le szokták őket hagyni mindenhonnan, lásd Manó oldala! Itt viszont életrajzot is találhatunk épp ahogy a szerzőkről és képes listát a könyveikről. 
  • Egy honlapról sem tudok, ami gyerekkönyves és kiemelné a pedagógusokat, itt van nekik is egy fülük 
  • Ami viszont hátrány szerintem, hogy az "olvass bele" -rész nem a könyvhöz van rendelve, hanem külön fülön kereshető, el van szakítva az annotációtól. Hazánkban a Könyvmolyképző roppant jól megoldotta külföldi honlapok mintájára.
Ha meg kéne becsülni, akkor azt mondanám, hogy 60-40% az elsődleges és másodlagos tartalom arány, az előbbi javára, én ezt tartanám egészségesnek a kiadók részéről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

+jegyzés